Categorieën
Kijktip

Nederland valt aan…

Precies 65 jaar na de eerste dag van de Nederlandse politionele acties tegen Indonesië zond de NTR een thema-uitzending uit. In deze uitzending worden de televisiebeelden van de eerste dag van de acties gereconstrueerd. Zo zijn er bijvoorbeeld beelden van Fons van Westerloo vanuit Batavia en doet Charles Groenhuijsen verslag vanuit Washington. In deze reconstructie kan de kijker zien hoe Nederland precies twee jaar, twee maanden en twee weken na zelf bevrijd te zijn van de Duitse bezetting een oorlog begint in Indonesië. Óf zoals de minister-president Louis Beel stelt in de officiële bekendmaking van de politionele acties zelf vermeld (en waarvan in de uitzending de originele beelden zijn opgenomen):

“Thans is het moment gekomen waarop lankmoedigheid ophoudt een deugd te zijn”

Hieronder kunt u de uitzending van de NTR bekijken.
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *