Categorieën
Gezien in het nieuws

De eerste vrouwelijke winnares

Toen op het initiatief van Pierre de Coubertin in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden in Athene, konden vrouwen nog niet deelnemen. Het duurde daarom tot 1900 voordat de eerste winnares van de Olympische Spelen gekroond mocht worden (een medaille kreeg de winnares overigens niet, deze werden pas uitgereikt bij de Olympische Spelen van 1904 in St. Louis). In 1900 op de Spelen in Parijs stond voor het eerst het vrouwelijke enkelspel bij het tennis en golf op het programma. Aan deze beide sporten namen maar liefst negentien atletes deel. Aangezien de tenniswedstrijden eerder gespeeld werden moest uit deze wedstrijden de eerste winnares komen. Deze werd gewonnen door de Engelse Charlotte Reinagle Cooper, waardoor zij zich de eerste vrouwelijke winnares van de Olympische Spelen mocht noemen. Toch zouden haar al twee vrouwen zijn voorgegaan.


Tijdens de antieke Olympische Spelen mochten net als in de eerste versie van de moderne Olympische Spelen geen vrouwen deelnemen. De meeste vrouwen mochten zelfs het belangrijkste stadion van Olympia niet binnen, immers alleen ongehuwde vrouwen mochten de mannen naakt zien sporten. Toch worden aan twee vrouwen uit de klassieke wereld vier olympische titels toegeschreven. Hoewel sporten destijds in de meeste streken in Griekenland alleen weggelegd was voor mannen, werd er in de Spartaanse stadstaat veel waarde gehecht aan het feit dat ook vrouwen werden getraind in sporten en enthousiast werden gemaakt om te uitblinken in sport. De geograaf en historicus Pausanias schreef dat rond 440 voor Christus uit het huwelijk tussen Archidamus II Koning van Sparta en Eupoleia een dochter werd geboren, die zij de naam Kyneska gaven. Zij werd opgeleid tot een uitblinker in de paardensport en was een zeer ambitieus trainster van paarden. Omdat ze zelf niet mocht deelnemen aan de Olympische Spelen huurde ze mannen in die met haar paarden deelnamen aan de vierspan wagenren wedstrijden. In twee opeenvolgende Spelen, zowel in 396 als in 392, wisten haar paarden de overwinning in de wacht te slepen. Omdat zij de winnende paarden had getraind werden niet de door haar ingehuurde mannen maar zijzelf gekroond tot winnares. Ze kreeg een bronzen beeld dat geplaatst werd in de Tempel van Zeus in het Olympische dorp Olympia. De tekst van de inscriptie die op of bij het bronzen beeld heeft gestaan is nog steeds bekend:

“De koningen van Sparta zijn mijn vader en broers. Kyneska, overwinnaar met strijdwagen en snelvoetige paarden, is degene voor wie dit beeld is opgericht. Ik verklaar mijzelf als de enige vrouw die deze kroon in Griekenland heeft gewonnen. Apelleas, de zoon van Kallikles, heeft het gemaakt”

Charlotte Cooper was volgens deze inscriptie niet de eerste vrouwelijke overwinnaar van de Olympische Spelen. Waarschijnlijk is ze zelfs niet de tweede, want vierentwintig jaar na de laatste overwinning van Kyneska won opnieuw een Spartaanse twee wagenren-wedstrijden. Volgens Pausanias zou er in Sparta nog een beeld hebben gestaan waarop Euryleonis werd geëerd als tweede winnares van de Olympische Spelen. De Britse tennister zal het dus moeten doen met een bronzen plak als het worden van de eerste Olympische winnares een Olympische sport zou zijn geweest.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *