Categorieën
bezoek waard Nieuws

Een bezoek waard: Luxembourg American Cemetery and Memorial

“No basterd ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor dumb basterd die for his country” – George S. Patton

Op een afstand van 380 kilometer van Utrecht vind je het Luxembourg American Cemetery and Memorial. Op een terrein van ruim twintig hectare worden 5076 Amerikaanse soldaten herdacht met een evengroot aantal witte kruizen. De meeste van deze soldaten zijn gesneuveld tijdens de Slag om de Ardennen.

De Slag om de Ardennen was het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het westfront. Vooral bij de Amerikanen heeft deze slag vele slachtoffers geëist. Omdat de Ardennen tot december 1944 een relatief rustige plaats was, hadden de Amerikaanse generaals de meest ervaren troepen verplaatst naar andere gebieden, terwijl in de Ardennen vooral onervaren soldaten werden gestationeerd. De Duitsers hadden daarentegen hier hun beste en meest felle troepen tegenover geplaatst. Toen de Duitsers optrokken zorgde een laag wolkendek en mist ervoor, dat de Amerikanen veel te laat in de gaten kregen wat de omvang en kracht van het optrekkende Duitse leger was. De meeste Amerikanen werden volledig overrompeld. Toen de generaal Eisenhower bericht kreeg van het offensief, stuurde hij meteen extra manschappen naar de Ardennen. Bij de Duitsers liep het redelijk voorspoedig en ze maakten zich op om de stad Bastogne te omsingelen. Het lukte de Duitsers echter niet om Bastogne in te nemen en hierna kregen de geallieerden de touwtjes weer in handen. Ze drongen de Duitsers terug en konden vanaf 22 december 1944 weer een gesloten front vormen en optrekken richting Duitsland. Uiteindelijk heeft de hele Slag om de Ardennen bij de Amerikanen ruim 80.000 slachtoffers gekost, waarvan er met zekerheid 19.000 zijn gestorven.

Bij een bezoek aan het Luxembourg American Cemetry and Memorial kom je als eerste langs de smeedijzeren toegangspoort. Op deze poort staan twee gouden lauwerkransen, het symbool uit de antieke wereld voor moed, en twee adelaars, die symbool staan voor de overwinning die uiteindelijk werd geboekt. Vervolgens loop je door naar een rond plein met in het midden een kapel. In de koepel van de kapel is een mozaiëk afgebeeld van de Heilige Geest omgeven met vier engelen. Richting de grasvelden vind je aan het einde van het pleintje aan weerzijden twee borden. Op het linkerbord staat een lijst van alle vermiste Amerikaanse soldaten. Het rechterbord geeft informatie over de beweging van de geallieerden en de nazi’s tijdens de Slag om de Ardennen. Vervolgens zie je de negen velden, aangegeven met de letters a tot g, vol met kruizen. In het middenste veld van de voorste rij (veld b) staat tussen de twee Amerikaanse vlaggen de steen van General Patton. Hoewel hij niet overleed tijdens de Slag om de Ardennen maar tijdens een auto-ongeluk in Mannheim, staat zijn kruis toch hier temidden van de leden van het derde regiment, waarvan hij aan het hoofd stond. Patton had tijdens zijn leven immers gevraagd begraven te worden bij zijn mannen.

Als je het Luxembourg American Cemetry and Memorial bezoekt is het zeker een aanrader om langs te gaan bij de Duitse herdenkingsplaats. Vlakbij de Amerikaanse herdenkingsplaats zijn namelijk ook de Duitse soldaten begraven op het Sandweiler German war cemetry. Hoewel de Amerikaanse begraafplaats juist indrukwekkend is door omvang en de spierwitte kruizen voor elke soldaat één, is de Duitse begraafplaats op een andere manier indrukwekkend. De Duitsers eren hun gevallen soldaten met veel minder sierlijke grijze stenen en er staan vier verschillende namen op één kruis.

 

Luxembourg American Cemetry and Memorial
50, Val du Sheid
L-2517 Luxembourg
GPS: N49 36.771 E6 11.157

Sandweiler German war cemetry
Rue d’Itzig
Luxembourg
GPS: N49 36.34 E6 12.20