Categorieën
Achter het nieuws

History of the City of London

De stad Londen is niet hetzelfde als de City of London. Zo heeft de City of London een kleine 11.000 inwoners terwijl de stad Londen een slordige 7.000.000 inwoners heeft. Wat is dan precies het verschil tussen deze twee.

Nadat de Romeinen in 43 n.Chr. onder leiding van keizer Claudius het water overgestoken waren naar Brittanië, stichtten ze aan de oever van de Thames een nederzetting. Deze nederzetting gaven ze de naam Londinium. Zeer snel groeide deze nederzetting uit tot de grootste stad van Britannië, omdat schepen vanuit het Europese vasteland daar het eiland het makkelijkst kunnen gebruiken. Echter, in 60 n.Chr. werd de stad verwoest door de Keltische koningin Boudicca van de Iceniërs. Het duurde zo’n tien jaar voordat de stad weer opgebouwd was, maar vervolgens groeide het inwonertal van de stad zeer snel. Rond 140 n.Chr. was het één van de grootste steden buiten Italia.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Londinium bewoond door de Angelsaksen. De Angelsaksen verdeelden het gebied in verschillende koningschappen, waarbij de City of Londen onderdeel werd van het Kingdom of the East. Zo kwam de City of Londen onder leiding van de Koning van Essex. Het gebied binnen de oude Romeinse muren werd door hen gebruikt als koninklijk paleis. Toen de christelijke koning Aethelbert van Kent koning was liet hij de St. Paul Cathedrale bouwen. Dit bouwwerk staat nog steeds in het centrum van Londen.

In de elfde eeuw veroverde de Hertog van Normandië Willem de Veroveraar heel Britannië, behalve de City of London. De inwoners van deze stad verschanste zich achter haar stadmuren en voorkwamen zo dat Willem de Veroveraar de City of London kon innemen. Willem de Veroveraar en de burgers van de City of London kwamen uiteindelijk tot een compromis: de City of London zou Willem de Veroveraar als koning aanvaarden, zolang de koning de rechten van de stad zou accepteren. Dit is ook de reden dat als Queen Elizabeth II een bezoek wil brengen aan de City of London, zij toestemming moet vragen aan de burgemeester en mag zij niet in een gouden koets rijden. Dit is immers alleen voorbestemd voor de burgemeester van de City of London.

De echt grote groei van de City of Londen gebeurde tijdens de zestiende eeuw. Het leidde er uiteindelijk toe dat de City of Londen de grootste stad van West-Europa werd. Toch leefden de mensen nog steeds binnen de oude Romeinse stadsmuren die weliswaar door koning Alfred de Grote versterkt waren in de negende eeuw. Het feit dat het centrum van Londen zo dichtbevolkt was, was één van de redenen dat The Great Fire in 1666 meer dan 13.000 huizen vernietigde. Zelfs deze brand hield de bevolkingsgroei van Londen niet tegen.

Deze bevolkingsgroei ging door tot de achttiende eeuw toen de huizenprijzen plotseling abnormaal stegen. Veel centrum-bewoners verkochten vervolgens hun huizen aan bedrijven. Hierdoor is het historische City of Londen weer een belangrijk zakendistrict en handelscentrum geworden, nadat het bij de Romeinen ook al een belangrijke handelsplaats was geweest.

Ondanks het feit dat het nu een zakendistrict is, zijn nog veel historische gebouwen van het oudste deel van Londen bewaard gebleven. Het stratenplan van the City of London is zelfs nog vrijwel identiek aan dat van de Romeinen.

London is dus de grote stad en de City of London is een klein onderdeel, van niet meer dan één vierkante kilometer. Het verschil ontstond dus bij de Romeinse nederzetting Londinium. De Romeinen hebben gezorgd voor het ontstaan van de stad en hun stadsmuren hebben ervoor gezorgd dat het nooit is opgegaan in een ander rijk. Het feit dat de rechten van de City of London nog steeds geaccepteerd worden, maakt het een unieke vierkante kilometer in de Engeland en zelfs in de wereld.

Andere verschillen worden in het onderstaande filmpje van C.G.P. Grey verduidelijkt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *