Categorieën
Achter het nieuws Vandaag in de geschiedenis

Vandaag in de geschiedenis: 3 augustus 1492

“Tierra! Tierra!”

Vandaag 520 jaar geleden vertrok Christoffel Columbus vanuit Palos de la Frontera, om via het westen een alternatieve route te vinden naar Indië. Columbus kreeg drie schepen tot zijn beschikking. Het vlaggenschip, de Santa Maria, was eigendom van de cartograaf Juan de la Cosa. De andere twee schepen werden geleverd door de bewoners van Palos de la Frontera, omdat zij nog een schuld hadden openstaan bij de Spaanse koninklijke familie. Vanuit Palos de la Frontera zochten de twee zeevaarders en broers Vicent Yáñes Pinzón en Martín Alonso Pinzón naar bemanningsleden die hen en Columbus op hun tochten zouden vergezellen en deze broers voerden dan ook het commando op de twee overige schepen de Niña en Pinta. Toen de bevoorrading en bemanningsleden geregeld was, vertrok Columbus op 3 augustus 1492 naar zijn vermeende bestemming Indië.

Echter, het zou nog ruim een maand duren voordat Colombus kon beginnen aan zijn overtocht van de Atlantische Oceaan. Vrij snel na zijn vertrek uit Palos de la Frontera kwam hij aan op de Canarische Eilanden waar hij ruim een maand verbleef om de schepen te herstellen. Op 6 september 1492 vertrok hij definitief aan zijn reis. Omdat de reis zolang duurde voordat er land werd bereikt, begon de bemanning zich zorgen te maken en werden ze onrustig. Om deze onrust te beëindigen loog Columbus zijn bemanning voor en hadden zij nog het idee veel dichter bij het Spaanse vasteland te zijn, dan dat zij in feite waren. Uiteindelijk werd op 12 oktober 1492 het eerste land gezien en stapte Columbus met zijn bemanning uit op de huidige Bahama’s. Hoewel het Columbus opzet was geweest om Indië te bereiken, had hij dus een route naar Amerika ontdekt.

Later vertrok hij nog naar Cuba, waar hij op 28 oktober aankwam. Ook ontdekte de commandant van de Pinta Marín Alonso Pinzón Great Inagua en Columbus vond op het eiland Hispaniola de eerste hoeveelheden goud. Uiteindelijk kwam Columbus met zijn bemanningsleden terug op 4 maart 1493 in Lissabon. Na de eerste reis volgden er nog drie reizen naar Amerika.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *