Categorieën
Achter het nieuws

Vals spelen bij de Olympische Spelen

Op woensdag 25 juli kwam het nieuws naar buiten dat de IAAF negen athleten in de aanloop van de Olympische Spelen worden geschorst. Zij waren betrapt op het gebruik van doping. De afgelopen jaren lijken er steeds meer van dit soort berichten in de kranten te komen. Een biologisch bloedpaspoort, dreigementen voor jaren lange straffen of andere maatregelen lijken geen effect te hebben. Vals spelen lijkt wel bij de Olympische Spelen te horen.

Bij de antieke Olympische Spelen probeerden ze vals spelen tegen te gaan door alle deelnemers te verplichtten de Olympische Eed af te leggen. Op de eerste dag van de Olympische Spelen legden alle athleten, maar ook iedereen die bij de training en wedstrijden een rol speelden deze eed af. Zij zworen allemaal dat ze minstens tien maanden hadden getraind en de regels in acht te zullen nemen en de scheidsrechters en organisatoren  te gehoorzamen die moesten zorgen dat alles volgens deze regels verliep. Omdat de Olympische Spelen ook een groot religieus karakter hadden, ze werden immers georganiseerd ter ere van de oppergod Zeus, werd de eed afgelegd bij de tempel van Zeus. Werden de regels toch overtreden dan kwam men er niet zoals bij de moderne Olympische Spelen van af met een schorsing of boete. Het overtreden van de regels werd gezien als een belediging naar Zeus en heiligschennis en daarom zeer streng bestraft. Valsspelers werden bestraft met lijfstraffen, die als zeer vernederend werden ervaren omdat  deze straffen normaal alleen werden gegeven aan ongehoorzame slaven.

Ondanks het vooruitzicht op deze vernederende straf bleven er toch atleten die zich lieten verleiden tot bedriegen van de wedstrijden. Pausanias schreef in zijn vijfde boek dat de Thessaliër Eupolos als eerste de regels van de Olympische Spelen overtrad door zijn tegenstanders bij de boxwedstrijden om te kopen. Hij werd echter betrapt door de scheidsrechters en zowel Eupolos als degene die hij had omgekocht werden bestraft met lijfstraffen en moesten tevens een forse boete betalen. Van dit geld werden de eerste zes van de uiteindelijk zestien bronzen beelden gemaakt. Deze beelden werden zanes genoemd.

En er zijn nog meer voorbeelden van valsspelende atleten. Zo kocht de tiran van Syracuse Dionysos de Olympische titel bij het boxen in 384 voor Christus door de winnaar om te kopen. De winnaar Dicon was afkomstig uit de Kaulonia, maar vertelde na het binnenhalen van de overwinning dat hij uit Syracuse kwam. Deze keer konden de scheidsrechters niemand een straf opleggen, omdat niet iedereen het er mee eens was dat er was vals gespeeld. Dionysos van Syracuse had namelijk net het gebied van Kaulonia veroverd. Dezelfde truc werd bij de volgende Olympische Spelen weer uitgehaald. De Kretenzer Sotades had in hetzelfde jaar als Dicon een overwinning weten te behalen. Een jaar later lukte hem dat opnieuw maar toen gaf hij ineens aan dat Ephesos zijn stad was. De Kretenzers waren zo woedend op Sotades dat hij verbannen werd van Kreta.

Vals spelen bij de Olympische Spelen is dus niet iets van alleen deze tijd. Al zul je nu niet heel snel lezen dat een land een sporter omkoopt om een andere nationaliteit aan te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *