Categorieën
Gezien in het nieuws

Middeleeuwse belasting moet betaald worden in Kamerik

In Kamerik kregen enkele tientallen bewoners een belastingaanslag van enkele duizenden euro’s, zo meldt de NOS. De belasting die de inwoners van het Utrechtse dorp moeten betalen is gebaseerd op een middeleeuwse belasting: de dertiende penning. Deze heffing houdt in dat iemand die een bepaald stuk grond koopt niet alleen geld betaald aan de verkoper, maar ook aan de eerste eigenaar. In Nederland zijn er vijf dorpen waar deze belasting nog bestaat, namelijk Vinkeveen, Loenen, Braambrugge en Abcoude. In Kamerik heeft de stichting Beheer Kasteel Renswoude dit recht in handen en heeft daar nu beroep op gedaan. Voor de laatste keer deden ze dit in 1997, maar omdat dit recht komt te vervallen in 2015 wordt dit jaar een poging gedaan om het geld van de afgelopen jaren alsnog te innen. Nieuwe bewoners in Kamerik kregen bij de koop van hun grond vaak wel te horen dat deze penning bestond, maar omdat het al jaren niet meer wordt geind hadden zij nooit verwacht deze aanslag te krijgen. Daarnaast is de penning in 1984 ook nog verhoogd van 7% naar 11%. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), waar alle dertig boeren zich hebben gemeld, zijn tegen deze naheffing. Een advocaat van de LTO gaat op zoek of er mogelijkheden zijn om in enkele gevallen deze heffing te laten intrekken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *