Categorieën
Achter het nieuws Gezien in het nieuws

De geschiedenis van de Caesar salad

In steeds meer restaurants kom je de Caesar salad tegen. Daarbij is vaak de herkomst van de naam een punt van discussie. Veel mensen denken dat het vernoemd is naar de Romeinse alleenheerser Julius Caesar, terwijl anderen juist weer denken dat het een Amerikaanse uitvinding is. De eerste opvatting is in zijn geheel fout. Voor de tweede valt wel iets te zeggen, maar is toch ook niet helemaal juist. De uitvinder van de Caesar salad en daarmee dus de naamgever is Caesar Cardini.

In 1896 werd in Italië in de buurt van het Lago Maggiore Caesar Cardini geboren. Na de Eerste Wereldoorlog vertrok hij samen met zijn broers Alessandro en Caudencio naar de Verenigde Staten. Samen met zijn broer Alessandro begon hij in de Mexicaanse Tijuana een aantal restaurants. Toen op 4 juli 1924 vanwege de Independence Day in de Verenigde Staten veel Amerikanen naar Tijuana gingen om feest te vieren, zette Caesar Cardini hen als voorgerecht in zijn restaurants Caesar’s Place de Caesar Salad voor.

De salade sloeg goed aan en werd snel populair in Hollywood. Maar snel ging men aanpassingen maken aan het oorspronkelijke recept, hoewel Cardini het daar niet mee eens was. Zo werd ansjovis toegevoegd en werd de originele Italiaanse olijfolie vervangen door goedkope olie. Cardini probeerde wel zijn saus te beschermen door er een patent op aan te vragen. Hierdoor bestaat de originele Cardini’s Original Caesar Dressing Mix nog steeds. De originele Caesar Salad vind je alleen bijna nergens meer.

 

Bron: van Dam, J. (2008), De dikke van Dam, Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar

Één reactie op “De geschiedenis van de Caesar salad”

[…] Vaak wordt de Caesar salade geassocieerd met Amerika, maar eigenlijk is er niets Amerikaans aan. De Caeasar salade is bedacht rond 1920 door Cesare Cardini, een in Amerika wonende Italiaan, woonachtig in San Diego waar hij een restaurant runde. Tijdens de Drooglegging kon hij zijn heerlijke cocktails niet meer serveren in combinatie met zijn eten. Hij besloot daarom een restaurant, “Caesar’s Restaurant” pal over de grens in Tijuana, Mexico te openen. Hier serveerde hij voor het eerst zijn wereld beroemde Caesar salade. De salade bezorgde hem veel roem en is tegenwoordig terug te vinden op zeer veel menukaarten over de hele wereld. Voor meer informatie over de Caesar salade kijk hier. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *