Categorie├źn
Achter het nieuws

The Great Fire of London

Afgelopen zondag 12 augustus woedde er een grote brand in de Britse hoofstad Londen. Hoewel het vuur voor de avond weer onder controle was, moest de brandweer de hele nacht nog nablussen. Volgens de Londense brandweer ging het dan ook om de grootste brand in Londen in jaren. Echter, de grootste brand die Londen ooit getroffen heeft is natuurlijk The Great Fire van 1666 in The City Of London.

In de nacht van 2 september 1666 ontstond in de bakkerij van Thomas Farriner in Pudding Lane de grootste brand ooit in Londen. Farrinor, die de hofleverancier van koning Karel II was, zou na zijn werk vergeten zijn het vuur in de oven te doven. Het hout dat klaarstond als brandstof voor de volgende dag, zou vervolgens vlam hebben gevat. De Londense burgemeester zag het gevaar dat kon ontstaan als de vlammen oversloegen naar de houten huizen rondom de bakkerij niet in. Toen een sterke oostenwind ervoor zorgde dat het vuur daadwerkelijk de andere huizen bereikte die door de droogte van de afgelopen zomer gemakkelijk vlam vatte, kwam het optreden van de burgemeester te laat.

Enkele woningen en straten werden opgeblazen om in de zeer dichtbevolkte stad brandgangen te creeeren, maar dit had te weinig effect om de brand te stoppen. Er kon maar net worden voorkomen dat het vuur ook oversloeg naar het zuidelijke deel van de stad aan de andere kant van de Thames.

Na vier dagen doofde uiteindelijk het vuur dat nergens meer brandstof kon vinden. Naar schatting zijn ruim 13.000 woningen afgebrand en belangrijke historische gebouwen aan het noordelijke gedeelte van Londen, zoals de St. Paul┬┤s Cathedral, werden verwoest. Bijna twee vierkante kilometer van The City Of London (dus niet Londen -> lees hier meer) lag in as.

Voor de Nederlanders kwam de brand niet ongewenst. In 1666 waren de Nederlanders namelijk in oorlog met de Engelsen in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Een maand voor The Great Fire hadden de Engelsen de Nederlandse vloot bijna geheel verwoest in de Tweedaagse Zeeslag bij North Foreland. Veel Nederlanders hebben daarom verheugd geschreven over deze brand, zoals bijvoorbeeld Joannes Vollenhove in een gedicht:

“Hun brandkreet klinkt opeens heel anders
dan voorheen het schreeuwen
van uw triomffeest, zoo verheugt

om ’t jammren van den Nederlander

Bron: Brant van Londen door Joannes Vollenhoven

Na The Great Fire kregen de Nederlanders weer vat op de oorlog en vernederden zij heel Engeland door in de Tocht naar Chatham de HMS Royal Charles buit te maken. De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog eindigde uiteindelijk op 31 juli 1667 met de Vrede van Breda.

Bron: www.geheugenvannederland.nl/?/nl./collectie/nederland_engeland

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *