Categorieën
Kijktip

Documentaire: Bevrijding zonder vrede – Deel 1

Omroep MAX zond op 12 augustus het eerste deel van de documentaire ‘Bevrijding zonder Vrede’ uit. In deze documentaire gaat de makers op zoek naar de verhalen van de getuigen van de Bersiap-periode, de periode tussen de capitulatie van Japan en de Onafhankelijkheidsverklaring door Soekarno, in het toemalige Nederland-Indië.

In de eerste aflevering komt onder andere een Nederlandse soldaat aan het woord die aanwezig was in Soerabaja tijdens het vlagincident van 19 september 1945. In Soerabaja was namelijk op het Oranje Hotel de Nederlandse vlag gehezen. Dit zorgde voor veel woede onder de Indonesische bevolking en de Pemoeda’s, een groep jongeren die fel ageerde tegen de Nederlanders, trok het blauwe gedeelte van de vlag eraf, voordat zij met andere Nederlanders op de vuist gingen.

Ook vertelt de documentaire het verhaal van het Goebeng Transport van 28 oktober 1945, waarbij 200 vrouwen en kinderen werden vermoord, nadat ze door de Indonesiërs in een hinderlaag waren gelokt.

 

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *