Categorieën
Achter het nieuws

Vrijzinnige vrouwen waakt tegen overheersching!

Nog drie weken en dan is het weer zover: we mogen gaan stemmen. Door het hele land wordt de aandacht van de weg en het verkeer weer afgeleid door de verkiezingsborden die de afgelopen weken hun egale achtergrond hebben ingewisseld voor een chaos aan verkiezingsaffiches.

In 1929 waren er ook Tweede Kamerverkiezingen en hoewel 1929 het jaar is van de wereldwijde beurskrach had dit geen invloed op de verkiezingen, omdat de verkiezingen eerder plaats vonden. Daarentegen leek het juist heel goed te gaan met de economie in de afgelopen jaren en waren het dan ook redelijk rustige verkiezingen. Al werd er natuurlijk niet minder moeite gedaan om zoveel mogelijk stemmers te krijgen.

De verkiezingen van 1929 kenden wel allemaal kleine incidenten. Zo werd de Communistische Partij Holland (CPH) voor één keer gesplitst door een intern conflict over een vertegenwoordiger van arbeiders in de Tweede Kamer. Voor de volgende verkiezingen greep de Internationale Comintern in en werd ervoor gezorgd dat de partij voortaan weer als één door kon gaan. Ook deed er eenmalig een nieuwe partij mee aan de verkiezingen. De Middenpartij voor Stad en Land was opgericht door de melkfabrikant Floris de Vos die met zijn deelname een tolheffing op de doorgaande weg tussen Amsterdam en het Gooi wilde voorkomen. De Vos behaalde met zijn partij uiteindelijk één zetel.

De grootste strijd bij de verkiezingen in 1929 vond plaats tussen de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP) en de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Beiden probeerden zij de grootste partij van Nederland te worden. Zo konden zij een coalitie leiden en Nederland vormen naar hun gedachte. Volgens de Vrijheidsbond was een overheersing van één van beiden partijen in Nederland niet wenselijk en kwamen zij met de volgende verkiezingsaffiche:

Het affiche laat een moeder zien met twee kinderen. Deze vrouw wordt als vrijzinnige vrouw opgeroepen om te voorkomen dat ofwel de katholieken danwel de socialisten een meerderheid krijgt in Nederland. De slogan van het verkiezingsaffiche geeft dit aan: Vrijzinnige vrouwen waakt tegen roode of zwarte overheersching. Boven het gezin staat een stembus waar aan de linkerkant de RKSP als reusachtige non wordt afgebeeld en aan de linkerkant de SDAP wordt afgebeeld als een vrouw met rode vlag (die enigszins doet denken aan de vrouw op het schilderij “Vrijheid leidt het volk” van Eugène Delacroix).

 

Bron: Huis voor democratie en rechtsstaat

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *