Categorieën
Gezien in het nieuws

Aanschouw de aap!

Een 81-jarige Spaanse vrouw wil graag een vergoeding krijgen voor haar restauratiewerkzaamheden in de kerk Santuario de Misericordia te Borja. De vrouw Cecilia Giménez heeft namelijk een poging gedaan een ‘ecce homo’ (Lat: aanschouw de mens) fresco van de Spaanse kunstenaar Elías Garcia Martínez te restaureren. Volgens de vrouw werd het 102-jarige fresco door de kerk niet goed onderhouden.

De vrouw dacht de afgebladderde verf te kunnen herstellen door wat extra verf aan het fresco toe te voegen. Deze poging faalde echter jammerlijk, zoals je hieronder kunt zien in een nieuwsbericht van The Telegraph:

 

Volgens de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’ zou een kleindochter van de oorspronkelijke kunstenaar de mislukking opgemerkt hebben. Zij bezocht de kerk om een schenking te doen.

Intussen is het ‘kunstwerk’ een ware toeristische attractie geworden. De vrouw vraagt daarom de kerk een deel van het geld dat de toeristen binnenbrengen aan haar te geven, als vergoeding voor haar werk. Dit geld wil ze vervolgens doneren aan een liefdadigheidsinstelling voor mensen met een ongeneeslijke spierziekte, aldus de Telegraaf.

De kerk wil nu graag het fresco in de originele staat terugbrengen. Op internet is echter een petitie gestart om dit te voorkomen. Inmiddels hebben ruim 23.000 mensen deze petitie ondertekend. Ondertussen hebben toeristen het fresco ook al een nieuwe liefkozende naam gegeven: ‘Aanschouw de aap’

(De gebruikte afbeelding is een screenshot van het nieuwsbericht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *