Categorieën
bezoek waard Gezien in het nieuws

Bij nader inzien

Bij Nader Inzien is een tentoonstelling over nieuw onderzoek naar 31 ‘vergeten’ archeologische opgravingen in Nederland. De resultaten ziet u in deze afwisselende expositie over twee zalen, met onderwerpen uit de prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog.

In de vorige eeuw zijn door het hele land duizenden opgravingsprojecten uitgevoerd. Lang niet altijd werden de resultaten goed in kaart gebracht. Vondsten en documentatie verdwenen zelfs ongezien in dozen en lades. 31 van deze ‘vergeten’ opgravingen zijn de afgelopen jaren opnieuw bestudeerd.

Bergeijk is één van deze projecten die opnieuw bestudeerd is. Archeoloog Frans Theuws vertelt in onderstaand filmpje over deze oude opgravingen in Bergeijk. De opgraving vond plaats in 1957 toen men een huis wilde bouwen, getekend door de bekende architect Gerrit Rietveld.

Tijdens deze opgraving van dit graf van een vrouw is een glazen beker gevonden, het is de enige die op dit continent gevonden is.

(Deze beker is te bekijken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tijdens de tentoonstelling: Bij Nader inzien vanaf 15 april –  14 september 2014)

http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/gouden-middeleeuwen/topstukken/glazen-beker

 

 

Één reactie op “Bij nader inzien”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *