Categorieën
Gezien in het nieuws Vandaag in de geschiedenis

1 augustus 1944: laatste bericht van Anne Frank

“… dan verdrietig en ten slotte draai ik m’n hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen. ” – Anne Frank

Vandaag 68 jaar geleden schreef Anne Frank voor de laatste keer aan haar dagboek Kitty voordat zij samen met haar familie door de Nazi’s werd ontdekt en afgevoerd op 4 augustus. Voor haar arrestatie had Anne Frank 324 bladzijdes volgeschreven in haar dagboek die ze cadeau kreeg op haar dertiende verjaardag in 1942.

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in de Duitse stad Frankfurt am Main uit een huwelijk tussen Otto en Edith Frank. Samen met haar familie en zus Margot vluchtte Anne Frank in 1933 naar Nederland, nadat Adolf Hitler de macht in Duitsland had overgenomen. In Amsterdam richtte haar vader Otto het bedrijf De Nederlandsche Opekta Maatschappij N.V. op. Dit bedrijf was gevestigd op de Prinsengracht 263. Vanaf het moment dat Nederland in 1940 was binnengevallen door de Duitsers werd het leven voor Joden steeds onaangenamer. Toen in 1942 de dreiging te groot werd besloot Otto Frank zijn familie te laten onderduiken in het achterste gedeelte van zijn bedrijfspand: het Achterhuis

Samen met haar ouders en zus leefden er nog een gezin en een Joodse tandarts in het Achterhuis. Echter, naar meer dan twee jaar werd hun onderduikadres ontdekt. Anne Frank werd eerst afgevoerd naar het doorzendkamp Westerbork, voordat ze op de trein werd gezet naar Auswitz-Birkenau. Het overgrote deel van de onderduikers overleed hier. Anne Frank daarentegen werd teruggestuurd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze uiteindelijk overleed waarschijnlijk getroffen door de ziekte vlektyfus.

Anne’s vader Otto overleefde de holocaust en kreeg in 1945 het dagboek van zijn dochter van Miep Gies, één van de mensen die de onderduikers had geholpen. Hoewel hij het dagboek eerst niet wil uitbrengen, doet hij het later toch, zodat het boek voor iedereen toegankelijk en duidelijk werd hoe het leven van Joden en onderduikers er in de tijd van onderdrukking uit heeft moeten zien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *